Σελίδες

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Πράσινο Ιγκουάνα

Πράσινο Ιγκουάνα
Πράσινο Ιγκουάνα  : Τα πράσινα Ιγκουάνα ή αλλιώς με την επιστημονική του ονομασία Iguana iguana κατάγεται από την Νότια και Κεντρική Αμερική. Στην Λατινική Αμερική το κρέας το θεωρούν μεγάλη λιχουδιά και υπάρχουν πολλά εκτροφεία για το κρέας του.  Ζουν σε ημιτροπικές  περιοχές με ψηλά δέντρα και καλή και άφθονη βλάστηση. Είναι φυτοφάγο ζώο. Έξυπνο και μοναχικό. Το νεογέννητο Ιγκουάνα  έχει μήκος περίπου 1,5 μέτρο (από το κεφάλι μέχρι την ουρά).  Η ενήλικη Ιγκουάνα  μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα σε μήκος και βάρος 9 κιλά και πρέπει μέχρι τότε να σας έχει συνηθίσει γιατί αλλιώς δεν θα μπορείτε να την πιάσετε!
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ
Καλύτερα να την πάρετε από μικρή ηλικία για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της και να σας αφήνει ελεύθερα να την πιάνετε, ώστε να μην φοβάται αν θα την βλάψετε! Πρέπει για λίγες μέρες να την αφήσετε μόνη της να επεξεργαστεί τον καινούριο χώρο της και ταΐζετε την με πρασινάδα/φρουτάκια με το χέρι, λίγο πιο μακριά από το στόμα της.  Τις πρώτες μέρες λογικό είναι να φοβάται και να σας φοβάται και γι αυτό τον λόγο μπορεί να μην τρώει πολύ. Στην αρχή συνήθως δεν θα σας αφήνει να την ακουμπάτε, αλλά σε λίγες μέρες θα σας αφήνει να την χαϊδεύετε. Μέτα όταν πλέον σας έχει συνηθίσει, θα μπορείτε να την βγάζετε και έξω από το τεράριουμ και να την μετακινήσετε. Τις πρώτε μέρες που θα την βγάζετε έξω από το τεράριουμ, προσπαθήστε να μην τρομάξει απότομα, γιατί μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη της για εσάς!
Τα Ιγκουάνα γενικά έχουν περίεργη και επιθετική συμπεριφορά. Τα σημάδια επιθετικότητας τους είναι να δαγκώνουν όταν δεν θέλουν να τις πιάσετε ή να χρησιμοποιούν την ουρά τους ως μαστίγιο! Παρ’ όλα αυτά μην χάνεται την επιμονή σας, με λίγη υπομονή και πείσμα μπορείτε να εξημερωθεί η Ιγκουάνα! Το μυστικό είναι οι ήπιες κινήσεις και η ήπιες συμπεριφορές σ’ αυτή!
ΔΙΑΤΡΟΦΉ
Η Ιγκουάνα πρέπει να τρέφεται με τροφές που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και λίγο φώσφορο. Δηλαδή η διατροφή της πρέπει να περιέχει διπλάσιο ασβέστιο απ’ ότι σε φώσφορο (αναλογία 2:1)!  Πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες στην διατροφή της γιατί αλλιώς θα εμφανίζονται προβλήματα στην υγεία της και διατροφική ανισορροπία.  Η συχνότερη ασθένεια είναι ο Μεταβολισμός των οστών (MBD). Επίσης κατά την λήψη ασβεστίου καλό θα ήταν να την εκθέτεται στο φυσικό φως της ημέρας διότι ενεργοποιεί κάποια ένζυμα ώστε τα Ιγκουάνα να μπορούν να  μεταβολίζονται  το ασβέστιο και να αναπτυχθούν φυσιολογικά! Διότι τα οστά των ερπετών για να αναπτυχθούν σωστά θέλουν το φυσικό φως της ημέρας!
Τα Ιγκουάνα τρέφονται με λαχανικά και φρούτα! Στην τροφή τους χρειάζεται να πασπαλίζεται από πάνω την ειδική σκόνη ασβεστίου D3 για ερπετά, ειδικά αν δεν τα βγάζετε στον ήλιο!
Τροφές που περιέχουν ασβέστιο:
ΛΑΧΑΝΙΚΆ:  Λάχανο, Αμάραντος, Σπανάκι, Κορίανδρο, Μαρούλι, Σέλινο
ΦΡΟΎΤΑ:  Λεμόνι, Φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού, Μήλο, Σταφίδα

Για περισσότερα...
http://love-animals.gr/green-iguanas/
http://love-animals.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου