Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Οι αισθήσεις της γάτας


Φημίζεται για την οξεία αίσθηση της, κάτι που την παραπέμπει σε άγριο ζώο που κυνηγά στην ζούγκλα. Έχει υπεραισθήσεις. Όπως όλα τα αιλουροειδή, η γάτα βλέπει τα πάντα, ακούει τους παραμικρούς θορύβους, μυρίζεται ότι είναι κοντά της στο σκοτάδι. Σκοτώνει γρήγορα τη λεία της και την τρώει πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα να σκαρφαλώσει στο δέντρο, στον παραμικρό κίνδυνο. Η αίσθηση “γεύσης – όσφρησης” είναι η αίσθηση των αιλουροειδών. Την νύχτα, η γάτα βλέπει έξι φορές καλύτερα από τον άνθρωπο, γιατί έχει ένα στρώμα αντανακλαστικών κυττάρων στα μάτια της λάμπουν στο σκοτάδι, αν πέσει πάνω της ένα δυνατό φως. Οι πέντε αισθήσεις, της όρασης, της αφής, της ακοής, της όσφρησης και της γεύσης είναι πιο ανεπτυγμένες από των ανθρώπων.
Η μύτη τους είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο. Μεταφέρει μυρωδιές σε λεπτά ελικοειδή οστά και έχουν 19 εκατομμύρια απολήξεις νεύρων στη μεμβράνη της μύτης τους. Μια μύτη ιδιαίτερα ευαίσθητη, η όσφρηση της γάτας , έχει σχέση με την τροφή, τις κοινωνικές και σεξουαλικές δραστηριότητες. Η αίσθηση της έχει σχέση με τα ξινά, τα αλμυρά, είναι περιορισμένη, υπάρχουν όμως γάτες με αδυναμία στα γλυκά.
Τα μουστάκια της γάτας είναι οι μακριές σκληρές τρίχες που κινούνται σ’όλο το πρόσωπο για να μπορεί να αισθάνεται τα αντικείμενα. Είναι ένας πολύ ευαίσθητος μοχλός, ένας ανιχνευτής που η παραμικρή κίνηση μεταβιβάζεται στο νεύρο που οδηγεί στον εγκέφαλο. Τα μουστάκια όταν δεν υπάρχει φως λειτουργούν και σαν όραση δηλαδή χρειάζονται  για ν’ αγγίζει τ’ αντικείμενα, να αποφεύγει τα εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου